Din varukorg

Say no to bad hair tools!

Fri frakt vid köp över 499 kr

Fri frakt vid köp över 499 kr

Hjälp

Nyttig information

Följ oss här

HUR DU ANVÄNDER EN URTUNNINGSSAX

Att få en bra frisyr handlar om mer än bara längd och form. Det handlar om att få håret att må bra, framhäva dina egenskaper, göra hårstrån lättare att hantera och passa din livsstil. 

Vid en klippning är det många faktorer att ta hänsyn till för att få en frisyr som passar just dig perfekt. Tack och lov finns ett antal verktyg att välja mellan för att hjälpa oss att uppnå de efterfrågade resultaten. Idag ska vi titta närmare på urtunningssaxen (effilleringssaxen). 

VAD ÄR EN URTUNNINGSSAX

Urtunningssaxen är en sax som har ett blad med tänder och ett blad utan. Dessa tänder är har små spår på bladet som snabbt tar ut ditt hår i jämna sektioner för att tunna ur håret, mjuka upp linjer och mjuka övergången mellan olika sektioner.

Använd inte urtunningssaxen för att bygga formen, använd dem för att “dekorera” formen du har skapat. Urtunningssaxen är ett sekundärt verktyg till alla hårklippningar och bör inte användas för att uppnå din övergripande form eller struktur i håret. När du använder urtunningssaxen bör det bara vara för de sista 10% av hårklippningen.

OLIKA TYPER AV URTUNNINGSSAXAR

Man kan kortfattat säga att det finns tre urtunningssaxar. En kan användas för texturering och blending, en för kraftigare urtunning och en för efterbehandling. Det huvudsakliga särdraget för urtunningssaxen är mängden tänder de har. Vissa tänder är placerade bredare isär medan andra är placerade mycket närmare varandra. Antalet tänder din sax har avgör dess primära syfte.

Mindre tänder används bäst för att blanda och mjuka upp trubbiga linjer. Ju finare tanden är, desto jämnare blir urtunningen. Dessa finare alternativ är texturerande saxar och finishsaxar. Finishsaxar har 15-22 tänder och texturerande saxar kommer att ha cirka 25 tänder eller fler. De skapar en mjuk finish på ändarna av håret och ger tungt hår en mer luftig och naturlig rörelse. Hos oss är majoriteten av saxarna från 28 tänder och uppåt.

Bredare tänder har ofta 7-15 tänder. Dessa bredare saxar kan användas för att ta bort oönskad vikt i håret. Ju större öppningen eller utrymmet mellan tänderna, desto tjockare eller mer aggressiva blir skären och inte något vi rekommenderar att använda som amatör.

Nedan ser du ett antal urtunningssaxar med olika antal tänder.

urtunningssaxar

KAN MAN ANVÄNDA EN URTUNNINGSSAX HEMMA?

bsolut kan du använda en urtunningssax hemma, visst kan det bli fel, men en urtunningssax är mycket mer förlåtande en klippsax.

Här är några punkter att tänka på när du använder en urtunningssax:
Använd en urtunningssax som är avsedd för texturering och finish om du är amatör.

Tjockare hår till medelfylligt hår kan dra nytta av urtunning, medan finare och rakare hår kommer är mest för att mjuka till hårda linjer. Om du klipper för mycket med en urtunningssax kan göra att håret känns tunt, svagt eller sprött. Dessutom kan det resultera i en brist på form.

SÅ HÄR ANVÄNDER DU EN URTUNNINGSSAX

Hur man använder en urtunningssax hemma

För att mjuka till kortare och finare hår:
Torka håret med en hårfön
Använd en sax över kam mellan två tydligt olika längder.
Beta gradvis upp och ut med saxen och kammen. Se till att den platta kanten på din sax är på botten av ditt grepp och att tänderna är på toppen.

Hur man använder en urtunningssax hemma

Kamma igenom håret för att ta bort eventuella tovor.
Ta en 2-3 cm sektion och placera mellan ditt lång- och pekfinger.
Ta saxen 2-3 cm upp från längden och vinkla ner den i hårväxtens riktning. Varje klipp med urtunningssaxen ska vara som att glida en kam genom håret, så när du klipper, var bestämd och glid saxen hela vägen ner genom dina toppar. 
Om du vill ta bort mer hår, börja ytterligare 2-3 cm högre upp på håret.

Läs även “Frisörsax – Tänk på detta vid ett köp” – Här listar vi några punkter som kan vara bra att ha koll på inför ett köp av frisörsax för hemmabruk.

Gratis frakt

Vid köp över 499 kr

Smidig retur inom 14 dagar

14 dagars ångerrätt

Ombud eller Hemleverans

Du väljer det som passar bäst

100% Säker Betalning

Klarna Checkout