Din varukorg

Say no to bad hair tools!

Fri frakt vid köp över 499 kr

Fri frakt vid köp över 499 kr

Hjälp

Nyttig information

Följ oss här

 

FRISÖRSAX - TÄNK PÅ DETTA VID ETT KÖP

När det kommer till att välja en sax för hemmabruk är det några saker att tänka på. Nedan har vi ett antal punkter som vi hoppas ska underlätta ditt val av frisörsax för hemmabruk.

BÄSTSÄLJANDE SAXAR

VÄLJ RÄTT FORM PÅ SAXEN

Det finns för och nackdelar med alla olika handtag på en frisörsax, men den viktigast faktorn är att saxen känns bra i handen. Vad som känns bra är mycket individuellt, en design som du föredrar behöver inte betyda att din kompis tycker om den. Så bli inte för påverkad av vad någon annan tycker. 

Kortfattat kan man säga att det finns 3 olika varianter att välja på: classic, offset och crane.

CLASSIC
Den klassiska saxen har ett symmetriskt handtag och ser rätt rak ut. 

OFFSET
Här är det olika längd på de två handtagen vilket gör att tumringen hamnar framför den andra fingerringen. Detta ger en mer ergonomisk klippning då armen och armbågen kan hållas i en lägre position. Hur mycket offset handtaget är varierar mellan de olika modellerna.

CRANE
Här fås en ännu bättre ergonomisk klippning. Här kan även hela saxen vara i en båge.

 

Vilken design ska man då välja som amatör?
Det spelar egentligen ingen större roll rent ergonomiskt om man bara klipper någon gång då och då.  Hade vi valt en sax hade valet fallit på en frisörsax med offset-grepp.

SAXENS SKÄR OCH TÄNDER

För klippsaxar kommer vi endast skilja på om saxen har microtandning eller inte, vilket då kan kallas för slice slipning. På vissa nybörjarsaxar är det ena bladet slipat med en microtandning vilket innebär att bladet är räfflat vilken man kan både ser och kan känna om man drar med fingret över bladet. Syftet med microtandning är att det ska greppa tag i håret och hålla det på plats för att underlätta vid klippning. Detta är något som kan vara till hjälp när man aldrig klippt innan. 

Vi rekommenderar dock att välja en sax utan microtandning för att få mer frihet. Ju bättre du blir på att klippa, desto mer kommer du att störa dig på detta. 

Har du redan en sax med microtandning kan du gott fortsätta använda den. Men när tiden kommer och du känner dig begränsad av den kan det vara lämpligt att byta till en sax utan microtandning.

På urtunningssaxarna/effileringssaxarna är tänderna designade med en hulling som greppar och håller kvar håret. Det kallas på vissa modeller för prism. Detta gör att du får ett snyggt snitt när man tunnar ur håret. Beroende på hur mycket hår som fastnar på dessa hullingar avgör helt enkelt hur mycket som klipps bort.

VAD ÄR EN URTUNNINGSSAX?

Urtunningssaxen är en sax som har ett blad med tänder och ett blad utan. Dessa tänder är har små spår på bladet som snabbt tar ut ditt hår i jämna sektioner för att tunna ur håret, mjuka upp linjer och mjuka övergången mellan olika sektioner. 

Använd inte urtunningssaxen för att bygga formen, använd dem för att “dekorera” formen du har skapat. Urtunningssaxen är ett sekundärt verktyg till alla hårklippningar och bör inte användas för att uppnå din övergripande form eller struktur i håret. När du använder urtunningssaxen bör det bara vara för de sista 10% av hårklippningen.

Olika typer av urtunningssaxar

Man kan kortfattat säga att det finns tre urtunningssaxar. En kan användas för texturering och blending, en för kraftigare urtunning och en för efterbehandling. Det huvudsakliga särdraget för urtunningssaxen är mängden tänder de har. Vissa tänder är placerade bredare isär medan andra är placerade mycket närmare varandra. Antalet tänder din sax har avgör dess primära syfte.

Mindre tänder används bäst för att blanda och mjuka upp trubbiga linjer. Ju finare tanden är, desto jämnare blir urtunningen. Dessa finare alternativ är texturerande saxar och finishsaxar. Finishsaxar har 15-22 tänder och texturerande saxar kommer att ha cirka 25 tänder eller fler. De skapar en mjuk finish på ändarna av håret och ger tungt hår en mer luftig och naturlig rörelse. Hos oss är majoriteten av saxarna från 28 tänder och uppåt.

Bredare tänder har ofta 7-15 tänder. Dessa bredare saxar kan användas för att ta bort oönskad vikt i håret. Ju större öppningen eller utrymmet mellan tänderna, desto tjockare eller mer aggressiva blir skären och inte något vi rekommenderar att använda som amatör.

Nedan ser du ett antal urtunningssaxar med olika antal tänder. Här kan du läsa mer om urtunningssaxar

 
urtunningssaxar

HUR LÅNG SKA SAXEN VARA?

Storleken mäts vanligtvis i tum och mäts från bladets kant ända till slutet av det längsta fingerhålet (det inkluderar inte fingerstödet).

Vissa stylister föredrar en kort sax meda andra föredrar långa saxar. Till viss del beror det på vilken typ av klippning som ska göras. Många anser att kortare sax är mer lämpade för detaljarbete och längre saxar är mer lämpade vid klippning med större sektioner.

Men hur ska man tänka som amatör när man ska välja sax? Vill man ha något att utgå från kan man placera en sax i handflatan. Fingerhålet som rör vid tummen och knivspetsen ska vara i den sista delen av långfingret.

Men mest troligt har man inte möjlighet att ha ett gäng saxar att jämföra med och då kan man använda en linjal och mäta avståndet mellan linjerna på bilden och dela med 2.54 och på så sätt få fram hur många tum saxen bör vara.

Generellt sätt så rekommenderar vi hellre en kortare sax än en för lång om man är ovan att klippa. Har du en mycket liten hand 4.5″, en liten hand 5.0″, en medelstor hand 5.5″, lite större hand 6.0″. Sedan finns det även saxar som är 6.5″ och 7.0″, men för en amatör kan det vara svårt att hantera.

Utgår du från detta resonemang kommer valet av saxens längd bli bra! Hålstorleken för fingrarna är i vårt sortiment lika stora oavsett längd på saxen.

Inte tid att mäta eller krångla 🙂 Välj en sax som är 5.5″.

COATING - VAD ÄR DET?

Vissa saxar har ett skyddande hölje som skyddar mot nickel. Är man känslig mot nickel är detta ett bra alternativ, dessutom minskar risken att utveckla en överkänslighet mot nickel. Det finns ett stort antal olika färger och modeller att välja bland. Höljet är i regel mycket slitstarkt, så det är ingen risk att saxen kommer se tråkig ut inom en snar framtid. Då detta är en dyr teknik ligger priset något högre för denna typ av saxar. Det finns billigare saxar på marknaden, de saxar vi erbjuder har genomgått testar för att påvisa att de verkligen skyddar mot nickel. Saxarna hos oss är testade och klarar av kraven för att räknas till en sax som skyddar mot nickel.

 

Vi hoppas dessa punkter ska underlätta för dig i valet av en frisörsax för hemmabruk! Här kan du se alla frisörsaxar vi erbjuder

BRA ATT VETA NÄR DU FÅTT HEM DIN FRISÖRSAX

Om du har stora fingrar kan hålen i saxen kännas små! Detta löses enkelt genom att ta lös de svarta fingerringarna som sitter i fingerhålen. 

SÅ HÅLLER DU EN FRISÖRSAX

Det klassiska sättet att hålla i frisörsaxen är enligt bilden nedan. Du sätter tummen i det nedre hålet och ringfingret i den andra hålet ovanför. Lillfingret vilar på fingerstödet medan pek- och långfingret vilar på handtaget.

När du sedan klipper ska du endast röra tummen upp och ner medan de andra fingrara är stilla. Undvik att trycka/dra med tummen då det påverkar hur saxens skär klipper av håret.

Detta är en klassisk grund för hur en frisörsax ska hållas och användas för minimal ergonomisk påfrestning. 

 

STÄLL IN RÄTT SPÄNNING PÅ SAXEN

För att få den bästa klippkänslan och för att saxa ska bibehålla dessa skärpa så länge som möjligt är det viktigt att spänningen i saxen är rätt, dvs hur hårt skären är skruvade mot varandra. Detta testar du enkelt genom att släppa det en skäret enligt bilden mot det andra skäret.

Skäret ska stanna enligt den 3:e bilden nedan, går saxens skär helt ihop eller att det inte rör sig alls när du släpper skäret behövs en justering göras. Detta görs genom att skruva på skruven, börja med ett tick (du kommer känna att skruven känns precis som en sekundvisare) och testa sedan. Justera så pass mycket att resultatet blir enligt nedan. Skruven ser olika ut på olika saxmodeller, på vissa kan du justera med en skruvmejsel, andra behövs en bricka som i regel följer med saxen och i andra fall går det att vrida på skruven med fingrarna.

OLJA IN OCH RENGÖR SAXEN

Vi rekommenderar att rengöra saxen med en mjuk trasa efter varje användning. Skruven som håller ihop skären behöver oljas regelbundet, detta görs med fördel med en saxolja. Applicera några droppar vid skruven, öppna och stäng saxen sedan flera gånger för att fördela oljan. Torka av eventuell överflödig olja. Oljan ger en mjukare klippkänsla samt bidrar till att saxen håller sig vass och behåller sin prestanda.

Vill du få ett förslag på frisörax efter dina behov, starta saxguiden nedan:

Gratis frakt

Vid köp över 499 kr

Smidig retur inom 14 dagar

14 dagars ångerrätt

Ombud eller Hemleverans

Du väljer det som passar bäst

100% Säker Betalning

Klarna Checkout

Filter Search Results