Din varukorg

Say no to bad hair tools!

Fri frakt vid köp över 499 kr

VILKEN HÅRTRIMMER SKA MAN VÄLJA?

Vad är egentligen skillnaden på hårtrimmer, klippmaskin, skäggtrimmer och nacktrimmer? Kan man trimma skägget med en hårtimmer? Nedan går vi igenom de största skillnaderna och vilken typ av maskin som är bra till vad samt lite annat som kan vara bra att ha koll på.

Om vi börjar med benämning: lite beroende på var man läser eller vem man frågor kan svaret se lite lika ut. Hårtrimmer och klippmaskin är för oss samma sak. Medan nacktrimmer och skäggtrimmer avser samma typ av trimmer. Det finns ingen tydlig gräns mellan vad de olika trimmrarna kan avändas till. Nedan ska vi försöka bena ut de största skillnaderna för att underlätta för dig att hitta en trimmer som passar dina behov.

I resterande del av texten kommer hårtrimmer och nacktrimmer uteslutande att användas.

Vilken hårtimmer

En hårtrimmer har i regel kraftigare motor, bredare skär samt klipper inte lika nära som en nacktrimmer. Maskinen är avsedd för att klippa större mängder hår. På en hårtrimmer kan du ofta justera klipplängden på skäret antingen direkt på skäret, via en spak på sidan eller elektroniskt beroende på modell. En nacktrimmer har i regel ett skär med en bestämd klipplängd. 

De flesta nacktimmer är batteridrivna medan hårtrimmer finns både med sladd och batteri. De flesta nya modeller går att köra både med sladd och batteridrift.

Vanliga mått på hårtrimmerns skär:

Bredd på skär: 46 mm
Klipplängd på skär: 0.7 – 3.0 mm

Skär till hårtimmer

Vanliga mått på nacktrimmerns skär:

Bredd på skär: 30 mm
Klipplängd på skär: 0.4 mm

Zero gap justering

På vissa modeller finns det något som kallas zero-overlap (zero gap) möjlighet på skäret, vilket innebär att man manuellt kan minska avståndet på skäret för att extrem närhet vid klippningen.

Maskinen levereras aldrig inställd till noll, utan det är något som man manuellt måste göra efter att man fått hem hårtimmern. På vissa modeller följer det med ett verktyg för att underlätta processen.

Videon visar hur man enkelt kan få till det själv! 

Distanskammar

I regel följer det med distanskammar både till hårtrimmern och skäggtrimmern. En hårtrimmer kan du får distanskammar i spannet 1.5 – 30 mm, utbud och medföljande distanskammar varierar kraftigt beroende på modell och varumärke. Till flera varumärken kan man komplettera med distanskammar i önskad längd.

En skäggtrimmer har inte lika långa distanskammar utan brukar som längst vara 12 mm. Vanligtvis ligger distanskammarna i spannet 3 – 12 mm. Även här varierar det beroende på modell och varumärke vad som följer med vid köpet.

Slitagedelar som skär och distanskammar finns att köpa löst om olyckan är framme eller av annan anledning behövs ett nytt.

Så vilken maskin ska man då välja? För att få ut maximalt av klippningen behövs både en hårtrimmer och skäggtrimmer i de flesta fall. Om du klipper huvudet en större maskin för de stora områdena och en skäggtrimmer/nacktrimmer för att ta runt öron, nacke och andra detaljer.

Kan man klippa skägget med en hårtrimmer?

Ofta får vi frågan om maskinen funkar även för skägget och svaret är ja. Alla maskiner vi erbjuder klarar att klippa skägg, men det är några saker som kan vara bra att känna till.

Vid trimning av skägget kan du klara dig bra med en nacktrimmer/skäggtrimmer, men har du grov skäggväxt eller lite längre skägg kommer resultatet bli betydligt bättre med en kombination. Framförallt går det snabbare då en större trimmer har kraftigare motor och klipper bredare. Sedan en mindre som klipper detaljer och trimmar riktigt nära.

På vissa nacktrimmer/skäggtrimmer är avståndet mellan tänderna på skäret litet och har du ett grovt skägg kommer trimmern med stor sannolikhet fastna i vissa hårstrån och därmed skapa missnöje då trimningen inte blir som önskad. Vid klippning av skägg rekommenderas att klippa medhårs vid klippning nära huden för bästa klippupplevelse. Annars finns risken att skäret greppar tag i huden och skapar små skärsår.

 

Bra att veta när du fått hem din trimmer

Även om du köper en hårtrimmer för professionellt bruk är det oerhört viktigt att underhålla sin trimmer på rätt sätt för att den ska hålla så länge som möjligt.

Den absolut vanligaste anledningen till att skäret inte längre klipper bra, är att det inte är rengjort och inoljat som det ska. Ett dåligt underhållet skär påverkar inte bara kvaliteten på klippningen utan även livslängden på både skäret och maskinen. Detta skapar en onödig friktion när skäret inte kan löpa fritt och därmed måste motorn jobba hårdare.

Går det lång tid mellan gågerna man använder hårtimmern ska skäret oljas in före varje användning. Oljan dunstar och försvinner med tiden. Detta är också anledningen till att skäret även ska oljas in när du får hem hårtrimmern och du ska använda den första gången.

När du klipper i hår kyls skäret, om du låter maskinen vara igång medans du står och funderar på hur du ska klippa och håller den i luften får skäret ingen kylning och skäret går varmt betydligt snabbare. Så för att maximera livslängden rekommenderar vi att stänga av maskinen och bara ha den igång vid själva klippningen.

Med tiden blir givetvis skäret dåligt och då går det att enkelt beställa ett nytt skär och använda samma hårtrimmer. 

Många av hårtrimmrarna i vårt utbud håller länge, vanligen en bra bit över 5 år, men det förutsätter att du tar hand om den på bästa sätt. 

Se videon för hur rengörning och smörjning av ska gå till! Principen gäller för alla modeller men skiljer sig något beroende på typ av skär.

Bra att veta

Förvara hårtrimmern i ett torrt utrymme. Fuktiga miljöer som badrum är inte att rekommendera över tid, då det kan påverka kretskort.

Skölj inte trimmern under vatten, även om många skär är rostfritt stål är maskinen inte vattentät. Kommer det in vatten under skalet kan kretskort skadas och maskinen slutar att fungera.

Här hittar du alla hårtimmers och tillbehör i vårt sortiment!

Gratis frakt

Vid köp över 499 kr

Smidig retur inom 14 dagar

14 dagars ångerrätt

Ombud eller Hemleverans

Du väljer det som passar bäst

100% Säker Betalning

Klarna Checkout